Manon schrijft

Vandaag een bezoek aan de Sint Maartenskliniek. Een jaar geleden kwam ik hier voor het eerst. Ik heb reuma. Diagnose: 2015. Onder ‘controle’ 2020. Ermee oké: ja nu! 

Ik ben niet zo van de medicijnen en startte in 2015 met hypnotherapie en homeopathie. Mooie inzichten en ontwikkeling doorgemaakt, maar de stijfheid, ontstekingen en pijn bleven. In 2017 dan toch naar de reumatoloog. Voorstel medicatie. Het voelde zooo niet oké, maar de reuma en pijn ook niet. Ik koos ervoor het aan te gaan. De reuma was minder op de voorgrond… maar ik gebruikte veel pijnstillers. Elke ochtend en avond een hand vol pillen, het begon me steeds meer tegen te staan.

Begin 2020 bij een opstelling werd ik bevestigd dat het niet goed genoeg was voor mij, dat mijn gezondheid erbij was gaan ‘liggen’ (if that makes any sense). Ik ben het WAARD en hoef geen genoegen te nemen met de status quo van de reumatoloog. Fuck zijn ‘je reuma is in remise’. Yeah right. Dus in mei 2020 ging ik voor een second opinion naar Sint Maartenskliniek. Ik voelde me door de arts gezien zowel in mijn fysieke als emotionele stuk. Hij was eerlijk, duidelijk en confronterend. Precies wat ik nodig had. 

Weer lucht

Twee weken later was ik zo goed als ontstekings- en pijnvrij. Dit was fijn! Ik kreeg weer wat lucht. Ik durfde er bijna niet op te vertrouwen en was nog afwachtend en bang: ‘misschien komt het terug’. Nu – een jaar later – voel ik vertrouwen. Ontstekingen weg, verdikkingen nemen af en de kracht in mijn handen neemt toe. Misschien gek, ik ben blij dat ik weer een koekenpan met één hand kan optillen, potjes kan open draaien, deo kan spuiten en heel intiem…m’n kont zonder pijn kan afvegen. Het is pittig geweest! Vandaag besef ik me des te meer de ruimte en vrijheid die ik weer heb. De afgelopen jaren heb ik hulp gehad (gevraagd en ongevraagd, iedereen met de beste intentie, maar soms… pffff. Alleen luisteren is ook oké. 

Bij de haptotherapeute Muriel Hoving van Huis van Jonathan kon ik voelen dat ik reuma ‘heb’ en niet ben, mag rouwen en het kan dragen. En dat ik mag leren leven met… ipv moeten accepteren van… betekent voor mij dat het soms ook K.U.T. mag zijn. Nog steeds dankbaar 🙏😘 

Misschien herken jij je in dit verhaal: pijn, chronische klachten, ziekte, afscheid, rouw. Loop je hier in vast en wil je weer in beweging komt? Maak eens kennis met de haptotherapeut bij jou in de buurt en vraag wat hij of zij voor je kan betekenen. JIJ BENT HET WAARD om je eigen beweging te volgen, ruimte voelen en je oké voelen 😘